Numeroase regiuni italiene își dispută paternitatea celebrei rețete Tiramisu: Piemonte, Lombardia, Veneto și Toscana. O legendă spune că un anumit patiser torinez ar fi creat desertul Tiramisu la cererea premierului Camillo Benso Conte di Cavour. Ideea ar fi fost ca desertul să îl “susțină” pe Cavour, mare gurmand, în misiunea sa extenuantă de unificare a teritoriul italian. Nimic mai potrivit ca un desert al cărui nume italian, tiramisu, se traduce în română ”ridică-mă!”.
Alte istorii pretind că savurosul desert ar fi apărut în bucataria restaurantului “El Toula” din Treviso. Pe de altă parte, există cercetători în gastronomie care consideră că desertul ar fi apărut în patiseriile din Siena, undeva la finalul anilor 1600. Cu ocazia vizitei Marelui Duce de Toscana, Cosimo III de’ Medici, patiserii sienezi au dorit să surprindă nobilul vizitator și suita sa cu o rețetă originală. Rețeta nu ar fi avut aceeași denumire în secolul al XVII-lea, dar se pare că avea toate ingredientele care fac actualul Tiramisu atât de irezistibil: biscuiții savoiardi, crema de mascarpone și gustul predominant de cafea.
Ce elemente trebuie să aibă desertul Tiramisu pentru a putea spune că respectă rețeta originală?
Evident, un desert cu o popularitate atât de mare nu putea să nu dezvolte o mulțime de variante. Rețeta originală din Italia, însă, cea mai veche consemnată, are niște elemente clare. În primul rând, cafeaua espresso, de neînlocuit pentru un tiramisu autentic. Apoi, vinul dulce italian Marsala, folosit în cantitate mică, dar a cărui aromă face diferența, în crema de mascarpone și gălbenușuri. Și, da, Tiramisu se face cu mascarpone – o brânză italiană proaspătă, obținută din smântâna dulce acidifiată – care are peste 60% grăsime. Deasemenea, desertul original se face cu gălbenușuri crude. Dacă citiți rețeta noastră de mai jos aflați cum puteți rezolva asta, în cazul în care vă feriți de ouăle neprelucrate termic.
Tiramisu rețeta originală
Ingrediente
- 500 grame Mascarpone
- 35 buc pișcoturi/biscuiți savoiardi
- 6 buc gălbenușuri foarte proaspete
- 180 gr zahăr pudră
- 1 priză sare
- 40 ml vin dulce Marsala
- 200 ml espresso rece
- după gust cacao pudră pentru decor
Instructiuni
-
Se mixează gălbenușurile cu sarea, adăugându-se treptat zahărul pudră. Compoziția de gălbenușuri va crește ușor în volum și se va deschide la culoare. Observație: rețeta originală de tiramisu indică să se folosească gălbenușuri crude. Dacă aveți reticențe față de consumarea ouălor crude, se poate prepara o cremă de gălbenușuri pe abur. Pregătirea acestei creme fierte de gălbenușuri constă în baterea acestora cu zahărul pe abur (bain-marie) până când amestecul atinge la o temperatură de maxim de 65°C și crema se îngroașă.
-
În alt bol, se pune mascarpone, asigurându-ne că este bine scurs de zer. Acest pas este important, deoarece textura cremei de mascarpone influențează decisiv aspectul și gustul desertului Tiramisu. E important, deci, să nu conțină umiditate în exces.
-
Se mixează crema mascarpone ca să devină mai fluidă. Se adaugă compoziția de gălbenușuri mixate cu zahăr peste mascarpone. Se adaugă și Marsala și se mixează până amestecul se omogenizează complet.
-
Pentru asamblarea desertului tiramisu, noi am folosit 35 de bucăți de savioardi, într-o formă de 25 cm. lungime, 14 cm. lățime și 7 cm. înălțime. Numărul pișcoturilor variază foarte mult în funcție de forma în care se asamblează desertul și de înălțimea lui. Se unge baza formei cu un strat subțire de cremă cu mascarpone.
-
Pișcoturile se înmoaie rapid în cafea și pe o parte și pe alta și se așează unul lângă altul în vas. Observație nu e nevoie să se însiropeze prea tare biscuiții savoiardi, se vor înmuia oricum în decursul timpului de odihnă. Se formează un strat din pișcoturile ușor înmuiate în cafea.
-
Peste stratul de savoiardi/pișcoturi se pune un prim strat de cremă. Acest strat trebuie să conțină circa o treime din cantitatea totală. Se nivelează cu o spatulă crema, cu atenție ca să nu se deranjeze stratul de pișcoturi. Se așează al doilea strat de savoiardi/pișcoturi înmuiați în cafea, peste care se întinde încă un strat de cremă.
-
Un al treilea strat de pișcoturi e opțional, în funcție de mărimea vasului și consistența cremei de mascarpone. De menționat este că se poate pune doar restul de cremă, într-un strat mai gros. Totuși, cred ca pișcoturile contribuie la o stabilitate mai mare și la o textură mai echilibrată și plăcută, mai ales dacă nu exagerăm la început cu înmuierea lor.
-
Se finalizează cu pudrarea printr-o sită de ceai a pudrei de cacao peste desertul Tiramisu. Se acoperă ermetic cu o folie alimentară și se ține la frigider minim 2 ore, optim peste noapte. Când se porționează, pentru o tăietură curată a acestui desert, se recomandă să se folosească un cuțit cu lamă lungă și fină care se înmoaie în apă fierbinte, apoi se șterge cu un prosop curat, înainte de a efectua o nouă tăietură în tort. Se servește rece.
Sperăm că ți-au plăcut atât informațiile noastre cât și rețeta noastră de Tiramisu. Dacă te grăbești și nu ai timp să aștepți, sau dacă pur și simplu îți dorești un desert mai ieftin (dar tot gustos) te invităm să vezi și rețeta noastră de clătite.