Sarmale in foi de varza acra cu carne, iata o reteta de inspiratie otomana care a patruns in timpuri istorice pe teritoriul tarii noastre. Atat de iubite au ajuns sa fie aceste sarmale in foi de varza acra, incat in Romania putem spune ca este preparatul nostru national.
Sarmalele au fost adoptate de romani, care au dezvoltat reteta adaptand-o propriilor gusturi si preferinte. Sunt foarte diferite ca aroma sarmelele turcesti de cele romanesti din zilele noastre. Putem spune ca ne-am pus amprenta asupra acestui fel de mancare intr-un mod care il face definitiv al nostru.
Ingrediente Sarmale in foi de varza acra cu carne
Sarmale in foi de varza acra cu carne
Ingrediente
- 1,5 kg varza acra
- 500 gr carne de porc
- 200 gr ceafa afumata
- 50-100 gr orez
- 100 gr ceapa
- 2 linguri ulei
- 1 lingurita piper
- 1 lingurita ienibahar
- 100 ml suc de rosii
- 1 buc foaie de dafin
- 1 legatura cimbru
- 1 legatura marar
Ce fel de varza folosim pentru sarmale in foi de varza acra si cum o pregatim?
Pentru sarmale este buna numai varza cu foi subtiri. Sarmalele mici se fac numai din varful frunzelor foarte subtiri, fara nervuri groase. Varza prea acra sau prea sarata se spala in 2-3 ape caldute, atat frunzele intregi cat si varza tocata, pe care o vom asterne la fundul oalei cu sarmale. Pentru cine nu suporta acreala, varza se va opari in apa clocotita 2-3 minute.
Daca frunza este mica, se taie partea bombata a nervurii de pe dosul frunzei, fara sa se gaureasca frunza. Daca frunza de varza este mai mare, se taie pe lungul nervurii, de o parte si de alta a acesteia, inlaturand nervura.
Cum se pregateste umplutura pentru sarmale in foi de varza acra cu carne?
1. Carnea de porc, optional amestecata cu carne de vita, pentru o varianta mai putin grasa, si ceafa de porc afumata se trec prin masina de tocat.
2. Se caleste ceapa in 2 linguri de ulei cu 1 praf de sare, timp de 2 minute.
3. Orezul se spala in 2-3 ape reci si se scurge bine de apa, intr-o sita.
4. La carnea tocata se adauga orezul spalat si scurs de apa, ceapa calita si un varf de cutit de piper sau un varf de lingurita cu ienibahar care nu este prea iute si da verzei un gust foarte bun. Sare nu se pune, deoarece carnea afumata si varza lasa destula sare.
5. Daca folosim carne mai grasa, se adauga 150ml apa pentru 100 gr orez, iar carnea daca este slaba, 200 ml apa pentru 100 gr orez. Se bate bine compozitia pana cand apa se incorporeaza in tocatura, ca aceasta sa fie pufoasa si orezul sa aiba lichid incare sa fiarba, inainte de a se coagula carnea in jurul lui. Altfel, carnea nu va permite apei dinafara sa patrunda in orez, ca aceasta sa-si mareasca volumul la fiert si sa se inmoaie.
De aceea, tocaturile cu orez in care nu se pune apa, cand se folosesc ca umpluturi, raman tari, chiar daca fierb mai mult.
Sarmale in foi de varza acra cu carne – umplerea si rularea sarmalelor
1. Se aseaza o foaie de varza intinsa sau pe masa, se pune o lingurita de tocatura, asezata ca un rulou pe latimea frunzei, astfel ca si la un capat si la celalalt al tocaturii sa ramana 2 cm de frunza libera.
2. Se intoarce un capat ingust al frunzei peste rulou si se aduce si un capat lung al acesteia peste carne, rulanduse impreuna pana la capat. Apoi, cu mana se introduce si capatul care a ramas liber in interior. Impachetate in acest fel, sarmalele nu se desfac la fiert.
3. Cand sunt gata toate sarmalele, frunzele ramase se taie pe langa nervura de mijloc, se suprapun mai multe si se ruleaza, apoi se taie subtiri, ca fideaua.
Sarmale in foi de varza acra cu carne – gatirea sarmalelor
1. Pentru fiertul sarmalelor se pregateste o oala de 4-5 l, ca aceasta sa nu dea in foc cand fier. Oala de pamant ars cu gatul stramt se foloseste din ce in ce mai rar, desi in ea se realizeaza adevaratele sarmale romanesti, fierte la foc mic, 3-4 ore.
2. Jumatatea din cantitatea de varza tocata se aseaza in oala si peste sarmale, in randuri suprapuse, deasupra se pune restul de varza tocata. Printre sarmale se pot bune bucati de costita de porc proaspata sau afumatura (sa nu fie prea sarata), sau alta carne afumata, desarata putin inainte. Dupa fierbere, aceasta carne afumata se serveste cu sarmalele, dandu-le un gust foarte placut.
3. Tot pentru aroma si gust se pun 1-2 foi de dafin si circa 20 boabe de piper, o ramura de cimbru si marar taiat marunt, iar pentru culoare, 100 ml suc de rosii care vor colora placut grasimea ce se va ridica deasupra verzei.
4. Se toarna apa clocotita cat sa le cuprinda, se acopera si se lasa sa fiarba la foc mijlociu pana cand dau in clocot, apoi focul se reduce (abia sa fiarba in clocote foarte mici). Se fierb circa 2 ore.
5. Sarmalele se pot fierbe si in oala sub presiune in circa 1 ora, calculand timpul de cand incep sa iasa primi vapori din ventil. Din acel moment focul se reduce la minimum.
6. Oala cu sarmale, dupa ce a dat in clocot, se poate muta in cuptorul incalzit la foc mic spre mediu (165°C), unde se va mentine timp de doua ore.
Sarmalele fierte se servesc cu smantana la masa. Optional, se pot servi cu mamaliguta si ardei iute.
Reteta video de sarmale in foi de varza acra cu carne
In reteta video de sarmale a Laurei Laurentiu pe care o puteti viziona mai jos, puteti vedea detaliat cum se pregatesc frunzele de varza murata si cum se ruleaza sarmalele.
[…] una satioasa si foarte gustoasa. Eu o pregatesc asa cum am scris mai jos si ii fac deseori. Aceste mancaruri cu carne tocata si legume sunt unele din cele mai avantajoase, fiind satioase si ieftine, cu gust […]