Prajitura Albinita cu foi cu miere de albine este cunoscuta si sub numele de Dulcineea. Cei mai multi am crescut cu aceasta prajitura cu foi cu miere de albine foarte fragede si crema de lapte. Cand eram copii, se gasea la cofetarii si ne placea pentru ca era o prajitura moale si pufoasa, cu aroma de miere, lapte si vanilie.
Cand eram mai mica, mama mea nu stia sa faca aceasta prajitura pe care noi o ceream foarte des. Cand eram prin clasa a patra, mama a primit reteta de prajitura Albinita de la invatatoarea mea si a inceput sa o faca acasa. Ne placea asa de mult ca ii ceream mamei sa ne faca si de doua ori pe saptamana! Acum fac si eu aceasta prajitura pentru copiii mei, care o indragesc la fel de mult ca mine, in copilaria mea.
Ingrediente pentru prajitura Albinita cu foi cu miere de albine
Prajitura cu foi cu miere de albine Albinita
Ingrediente
Ingrediente pentru foile cu miere de albine
- 600 grame faina +3-4 linguri pentru presararea plansetei
- 200 grame miere de albine
- 180 grame zahar tos
- 100 grame unt 82% grasime
- 1 praf sare 1 praf=cat puteti prinde intre 2 degete
- 1 lingura bicarbonat de sodiu
- 1 buc ou
- 3-4 linguri lapte rece
Ingrediente pentru crema de gris cu lapte vanilat
- 300 ml lapte
- 80 grame gris
- 200 grame unt gras 1 pac. unt cu 82% grasime
- 2 plicuri zahar vanilat
- 150 grame zahar
In plus
- 400 grame gem acrisor, de caise, macese sau prune 1 borcan de 400 ml. gem omogen, ca o pasta
- dupa nevoie zahar pudra pentru presarat
Mod de preparare pentru prajitura Albinita cu foi cu miere de albine
Foile:
1. Se cantareste zaharul pentru foi, mierea de albine si untul intr-o craticioara. Se adauga sarea si se pune pe foc mic, amestecand din cand in cand, pana se topeste zaharul.
2. Se va forma ca un caramel care face bulbuci, e bine sa fiti cu ochii pe cratita in timp ce e pe foc ca poate da pe afara. Dupa ce s-a dizolvat zaharul se trage deoparte si se lasa sa se racoreasca putin.
3. Intr-un castron se pune toata faina si se amesteca bine cu bicarbonatul. Se adauga crema fiarta si putin racorita (sa putem sa o atingem cu mana). Se amesteca cu lingura la inceput, apoi se framanta. Se adauga si un ou batut cu furculita si cate o lingura de lapte rece, pe rand, atata cat e nevoie ca sa se lege aluatul. Mie mi-au intrat 3 linguri de lapte, dar daca faina e mai slaba se poate sa intre numai una sau doua. Se poate aprinde si cuptorul si se fixeaza la 180 de grade (treapta 3 pentru cei cu cuptor cu gaz).
4. Se presara planseta cu faina si se imparte aluatul in 4 parti cat mai egale.
5. Se intind foi subtiri cu sucitorul, cam de 28×38 cm. Tot timpul sa fie planseta presarata cu faina sa nu se lipeasca foile. Atentie, daca faceti foile cat mai egale, veti avea mai putine pierderi la sfarsit, cand se taie marginile.
Foaia intinsa se infasoara pe sucitor si se deruleaza pe dosul unei tavi unse cu putina grasime (untura, ulei) si presarata cu faina sau in tava cu hartie de copt. Eu la aragazul cu gaz am avut o tava pe care foile de dimensiunea asta se potriveau perfect, acuma am electric si aici tava e mai mare, dar nu conteaza. Sa inteapa foaia cu furculita din loc in loc si se da la copt la 180 de grade.
6. Se fac 4 foi cum am aratat la pasul 5. Foile se coc pe rand, cate 10-12 minute fiecare, pana se rumenesc si capata o culoare ca de caramel. La inceput, cat sunt fierbinti, foile cu miere sunt foarte moi, dupa care se intaresc ca scandura, nu va speriati, e normal, ele se vor inmuia de la crema de lapte.
Crema de lapte cu gris pentru prajitura Albinita cu foi cu miere de albine
7. Cat se racesc foile, se face crema. Se pune pe foc laptele cu zaharul si cand fierbe se adauga grisul in ploaie si se amesteca bine sa nu aiba cocoloase. Se trage de pe foc si se lasa sa se raceasca, apoi se adauga untul moale taiat in cuburi.
8. Se adauga zaharul vanilat si se bate cu mixerul pana se face o crema spumoasa.
Cum se monteaza prajitura Albinita
9. Pe prima foaie se pune 1/2 din crema si se intinde uniform.
10. Se acopera cu a doua foaie, pe care se pune tot gemul si se intinde frumos.
11. Deasupra de gem se pune a 3-a foaie, restul de crema si se acopera cu ultima foaie. Se pune deasupra prajiturii o alta tava in care se pun greutati (eu pun borcane de gem in toata tava) si se lasa peste noapte sa se odihneasca. In timpul asta, foile se vor inmuia bine.
12. A doua zi dimineata se indreapta marginile cu un cutit (si ce bune-s marginile astea la cafea!) si se portioneaza prajitura dupa plac.
13. Se presara prajitura cu zahar praf in care se amesteca 1 plic de zahar vanilat si e gata. E o prajitura frageda, cu gust foarte bun, care rezista cateva zile la loc racoros si care e minunata si pentru copii, pentru ca o pot manca din mana si nu se murdaresc prea rau.