Gogosi pufoase reteta perfecta

Gogosi pufoase reteta perfecta – Ingrediente

Gogosi pufoase reteta perfecta

Fel de mancare Desert
Bucatarie românească
Timp de preparare 1 hour 40 minutes
Timp de gatire 10 minutes
Timp total 1 hour 50 minutes
Portii 16 bucati

Ingrediente

  • 500 gr faina
  • 120 gr unt
  • 25 gr drojdie
  • 100 gr zahar
  • 15 ml rom
  • 5 buc galbenusuri
  • 300 ml lapte
  • 1/2 sare fina jumatate de lingurita de sare fina
  • 1/2 lamaie coaja rasa de la 1/2 lamaie
  • 500 ml ulei

Veti citi in cele ce urmeaza un articol cu titlul gogosi pufoase reteta perfecta. Le-am numit asa pentru ca dupa aceasta reteta ne-am iesit cele mai bune gogosi pufoase! Reteta va permite sa obtineti un aluat de gogosi perfect iar celelalte sfaturi va ajuta sa le prajiti impecabil, pentru cele mai rumene si aspectoase gogosi!

Gogosi pufoase reteta perfecta – preparare aluat de gogosi

1. Intr-un castron, se freaca drojdia cu 1/2 lingurita de zahar, pana cand se lichefiaza. Se adauga untul moale, galbenusurile, romul, coaja de lamaie si laptele, amestecand bine. La urma, se pune faina, amestecand cu lingura de lemn.

2. Dupa ce nu mai putem incorpora ingredientele cu lingura, aluatul se framanta bine cu mana, 7-8 minute. Trebuie sa obtinem un aluat neted, nelipicios. Lasam apoi aluatul sa creasca 20 de minute (daca e nevoie, mai mult), la loc caldut. Acest aluat de gogosi trebuie lasat la dospit pana cand isi dubleaza volumul.

Gogosi pufoase reteta perfecta – decuparea gogosilor

3. Cand aluatul a crescut se rastoarna pe planul de lucru presarat cu putina faina. Cu sucitorul sau chiar cu palmele, se intinde aluatul de gogosi in foaie 1½ cm grosime.

4. Cu o forma rotunda de plastic sau de tabla sau, in lipsa, cu un pahar de vin cu marginea subtire, trecut mereu prin faina, ca sa nu se lipeasca aluatul de el, se decupeaza foaia de aluat in rondele. Rondelele decupate se lasa sa creeasca pe masa 15 minute, acoperite cu un servet de bucatarie si ferite de curent de aer rece. Aluatul care a ramas intre rondele se intinde din nou si se taie la fel.

Gogosi pufoase reteta perfecta – prajire gogosi

5. Dupa ce toate gogosile au crescut, se prajesc in ulei. Vom avea nevoie de o tigaie sau cratita larga cu fundul gros. Cel mai potrivite sunt cele din fonta, care mentin bine temperatura.

6. Tigaia se incinge bine pe foc mediu/iute, apoi se adauga uleiul. E nevoie de destul de mult ulei, sa fie adanc de 4-5 cm in tigaie. Gogosile trebuie sa pluteasca si sa fie gata repede. Ca sa nu se arda gogosile, cel mai bine este ca tigaia sa nu o punem direct pe flacara, la aragaz, ci sa punem un disc subtire de metal sub tigaie.

7. Pentru a se constata daca uleiul este suficient de incins, se va pune chiar de la inceput o bucatica de aluat, cat un bob de porumb, in tigaie si cand aceasta se ridica si se rumeneste, inseamna ca se pot pune gogosile. Daca uleiul nu este destul de incins, gogosile nu se ridica la suprafata, ci cad la fund si se imbiba cu ulei.

8. Gogosile se iau cu grija de pe masa( fara sa se preseze) si se pun in uleiul fierbinte, cu partea de deasupra in jos. Numai astfel vor creste bine. Se lasa 2-3 minute pana se rumenesc bine pe o parte, apoi se intorc pe partea cealalta, cu o furculita lunga si se rumenesc, la fel.

9. Pe masura ce o gogoasa s-a rumenit, se scoate cu furculita si se pune alta la loc. Astfel, uleiul nu se va supra-incinge ca sa se arda. Daca uleiul a scazut prea mult, se completeaza, lasand 1 minut sa se infierbante si apoi, imediat, se pune alta gogoasa.

Pe masura ce se scot din uleiul incins, gogosile se aseaza pe platou si se pudreaza cu zahar. Se servesc calde sau reci.

Gogosi pufoase reteta perfecta – buget necesar

500 grame faina = 1/2 x 2.6 lei/punga de 1 kg faina 000 superioara (Dobrogea) = 1,3 lei

120 grame unt = 1,66 x 9,49 lei/pac. 200 grame unt 80% (Covalact) = 5,7 lei

25 grame drojdie = pachetel 25 grame (Pakmaya) = 0,5 lei

100 grame zahar = 1/10 x 2,5 lei/punga zahar 1 kg (zahar cristal Diamant) = 0,25 lei

5 galbenusuri = 5 oua x 0,95 lei/bucata (tineti cont ca albusurile se pot folosi la alt preparat si se pot congela) = 4,75 lei

300 ml. lapte = 0,3 x 4,84 lei/litru (Lapte de consum Napolact 3,5%) = 1,45 lei

coajă de lămâie, sare, zahăr vanilat = 1 leu
__________________________________________________________________________________________

TOTAL = 14,95 LEI

TOTAL / PORTIE  = 14,95 : 16 = 0,93 lei/bucata gogoasa mare

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *