Din această rețetă simplă de dulceață de vișine înveți cum să faci la tine acasă, fără mare efort, o dulceață de vișine delicioasă și un sirop de vișine perfect pentru păstrat pentru iarnă.
Ingrediente dulceață de vișine rețetă simplă
Dulceață de vișine
O rețetă simplă și gustoasă de dulceață de vișine, ieftină, care se păstrează toată iarna.
Ingrediente
- 3 kg vișine
- 3 kg zahăr
- 2 plicuri sare de lămâie
Pregătirea la rece
1. Spălăm, alegem bob cu bob și curățăm vișinele de sâmburi. Le cântărim direct într-o cratiță largă și suficient de încăpătoare ca să nu dea siropul pe dinafară, pe care o folosim doar pentru gemuri și dulcețuri.
2. Adăugăm deasupra vișinelor zahărul și scuturăm cratița, fără să amestecăm. Acoperim cratița cu un capac potrivit/prosop curat de bucătărie/folie alimentară și o lăsăm în cămară timp de 24 de ore.
3. A doua zi, fructele plutesc efectiv în sirop. Adăugăm acum sarea de lămâie sau zeama și amestecăm ușor. Nu neglijați să adăugați sare de lămâie, aceasta preîntâmpină zaharisirea dulceții! Punem cratița pe foc iute și aducem dulceața la fierbere.
Pregătirea la cald
4. Din momentul în care dulceața de vișine începe să fiarbă, socotim 2 minute, apoi scoatem vișinele cu o spumieră. Le punem într-un castron curat și le păstrăm deoparte.
5. În cratiță rămâne sirop de vișine din abundență, pe care îl fierbem în continuare la foc iute. La suprafață se formează o spumă de culoare roz pal, care trebuie îndepărtată. În această spumă se concentrează impuritățile din zahăr, care dăunează aspectului final al dulceții.
6. Siropul de vișine se mai fierbe la foc viu până la atingerea temperaturii de 106°C. Aceasta este temperatura la care zahărul conținut de gemuri/dulcețuri și siropuri atinge concentrația și stadiul de transformare ideal pentru acest tip de preparate. Dacă nu avem termometru pentru dulceață, siropul este gata atunci când, picurând câteva picături pe o farfurioară rece, ținută în congelator, acestea își păstrează forma ca niște mici perle, nu se împrăștie. Oprim imediat focul și tragem cratița deoparte, ca să nu se caramelizeze siropul și să îi fie afectată culoarea.
7. Din siropul de vișine, cam jumătate îl turnăm cât e fierbinte în sticle sterilizate, așezate pe o suprafață metalică, să nu plesnească. Din cantitatea de 3 kg de vișine și 3 kg de zahăr, am obținut 1,35 litri de sirop, pe lângă dulceața de vișine. Se pot scoate până la 1,5 litri. Astupăm repede sticlele cu dopuri/capace care închid etanș și trecem mai departe la prepararea dulceții. După ce se răcesc până la temperatura camerei, depozităm sticlele cu sirop în cămară. Siropul se consumă diluat cu apă în proporția 1:5.
8. În siropul rămas în cratiță, adăugăm înapoi vișinele pe care le-am scos deoparte la punctul 4. Pornim focul și readucem la fierbere. Prin adăugarea fructelor și a siropului din castron, temperatura amestecului din cratiță a scăzut, așa că fierbem vișinele în sirop până când termometrul indică din nou 106°C. În timpul fierberii, ștergem marginea castronului cu un șervet înmuiat în apă rece de picăturile de sirop caramelizate, care pot strica aspectul și gustul dulceții. Când se atinge temperatura țintă, a noastră dulceață de vișine este gata, chiar dacă pare încă lichidă. După ce se răcește, siropul din jurul fructelor se va îngroșa. Continuând fierberea mai mult decât este necesar, dulceața va deveni maronie, închisă la culoare.
Ca să faceți proba dacă vă convine consistența dulceții, scoateți într-un castronel o cantitate mică de dulceață. Opriți focul și răciți proba rapid, la congelator. Dacă vă convine consistența după răcire, puteți îmbutelia dulceața în borcane sterilizate. Dacă vi se pare încă prea lichidă, mai fierbeți dulceața un pic. Astupați borcanele cu capace care închid etanș, astfel dulceața se va păstra perfect peste iarnă. Eu am în cămară două borcane de dulceață de vișine de anul trecut și sunt perfecte și acum.