Covrigei taiati cu forma

Acesti covrigei taiati cu forma sunt foarte deliciosi si placut de servit ca aperitiv. Se potrivesc la un pahar de vin sau de bere rece, dar si pur si simplu, ca o gustare sarata. Acesti covrigei sarati din aluat fraged se fac usor si rapid, aveti, insa, nevoie de o forma speciala, un decupator de patiserie cu forma de covrigel. Aceste decupatoare se gasesc usor in magazinele de menaj iar unele dintre ele au si un piston care impinge afara aluatul decupat. Dupa preferinta, covrigeii se pot presara inainte de coacere cu branza telemea rasa, cu seminte de mac sau susan sau cu chimen. Am testat nu o data aceasta reteta de covrigei taiati cu forma si ne-au placut foarte mult, mie si prietenilor. Recunostinta noastra se indreapta catre marea doamna a artei culinare romanesti, Silvia Jurcovan, care a inclus aceasta reteta de covrigei sarati din aluat fraged in cartea de bucate a dumneaei.

Ingrediente Covrigei taiati cu forma

Covrigei taiati cu forma

Fel de mancare Aperitiv
Bucatarie românească
Timp de preparare 45 minutes
Timp de gatire 15 minutes
Timp total 1 hour
Portii 60 bucati

Ingrediente

  • 500 gr faina
  • 150 gr unt 82% Grasime
  • 1 buc ou
  • 150 ml smantana sau iaurt
  • 30 ml lapte 2 linguri
  • 20 gr drojdie
  • 10 gr sare 1 lingurita cu varf
  • 5 gr chimen macinat 1 lingurita
  • 1 buc ou pentru uns aluatul
  • optional seminte de mac sau de susan, seminte de chimen, branza telemea rasa pentru presarat

Covrigei taiati cu forma – mod de preparare

1. Intr-un castron, drojdia se freaca cu zaharul, pana cand se lichefiaza. Se adauga laptele, untul moale, smantana, oul intreg, sarea, chimenul si se amesteca bine. La sfarsit, se pune faina si se framanta cu mana 4-5 minute.

2. Aluatul va fi vartos. Dupa ce s-a lasat sa creasca 15-30 minute la cald, pana ce si-a dublat volumul, se aseaza pe planul de lucru presarat cu putina faina si se intinde in foaie cu grosimea de 4-5 mm. Nu se intrebuinteaza deloc faina in timpul manoperei, aluatul fiind vartos.

3. Se taie foaia de aluat cu o forma speciala de covrigei, trecuta mereu prin faina, ca sa nu se lipeasca aluatul de ea.  In absenta formei, se taie foaia de aluat cu cutitul sau cu ruleta trecuta prin faina, in fasii de 2/7 cm, formandu-se bastonase (saratele). Acestea se ung cu ou si se coc la fel, pastrandu-se in cutie de carton, inchisa.

4. Covrigeii se aseaza in tava cu o distanta de 1 cm intre ei si se ung deasupra cu ou. Optional, se presara cu unul din ingredientele indicate in lista de mai sus.

5. Acesti covrigei taiati cu forma se coc la foc mijlociu, circa 20 minute, pana cand se rumenesc putin. Se lasa sa se raceasca bine inainte de servire.

6. Acesti covrigei taiati cu forma se pastreaza bine in cutie inchisa, asezati intr-un loc racoros.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *