clatite reteta de baza clatite reteta testata ieftinsigustosro

clatite reteta testata ieftinsigustosro

Ingrediente Clatite reteta de baza:

Clatite reteta de baza

Fel de mancare Desert
Bucatarie românească
Timp de preparare 10 minutes
Timp de gatire 30 minutes
Timp total 40 minutes
Portii 12 buc.
Autor Redacția Ieftin și Gustos

Ingrediente

  • 3 buc oua
  • 300 grame faina
  • 300 ml lapte
  • 250-300 ml apa minerala carbogazoasa
  • 50 grame unt topit
  • 1-3 (maximum) linguri zahar optional
  • 1 plic zahar vanilat optional, doar pentru clatite cu umplutura dulce
  • 30 ml ulei pentru prajit
  • 1 praf sare 1 praf=cata sare puteti prinde cu 2 degete

Ingrediente si mod de preparare – clatite reteta de baza. Clatite – reteta testata de nenumarate ori, cu rezultate excelente. Reteta de baza de clatite. Clatite reteta ieftina si buna de la ieftinsigustos.ro!

Pentru aceste clatite reteta de baza totul e foarte simplu si adaptabil. Clatitele se pot face simple sau umplute, se poate adauga sau nu zahar si arome in compozitie. In zilele de post, clatitele se pot face fara lapte si oua si veti obtine clatite de post. Daca veti pune apa minerala in aluatul de clatite veti obtine clatite mai pufoase. Daca veti adauga lapte si unt, clatitele vor avea un gust mai fin. Pentru o reteta ieftina de clatite inlocuiti untul cu ulei. Noi folosim pentru clatite reteta de clatite a Laurei Laurentiu si ne plac foarte mult.

Mod de preparare Clatite reteta de baza

Preparare aluat de clatite

1. Ouale intregi se sparg intr-un castron si se bat cu sarea.

2. Se adauga faina in 4-5 transe. Dupa fiecare transa de faina se amesteca bine cu telul in forma de para iar dupa ce faina a fost absorbita, adaugam si cate putin din lapte.

3. Dupa ce faina si laptele s-au incorporat, se adauga vanilia si alte arome (daca folositi) si untul topit. Tot acum se adauga si zaharul, daca se foloseste (doar pentru clatite care vor fi servite cu umplutura dulce).

4. Se amesteca totul cu telul in forma de para sau cu mixerul. Insistati asupra cocoloaselor sa se desfaca bine.

5. Daca faceti compozitia cu mixerul, lucrurile vor fi mult mai simple. Pur si simplu puneti toate ingredientele intr-un castron si le mixati bine pana ce obtineti un aluat neted, curgator.

6. Dupa incorporareafainii, laptelui si a celorlalte ingrediente, se incorporeaza in aluat apa minerala, amestecand insistent si energic. Apa minerala se adauga treptat, pentru a ajusta consistenta aluatului de clatite.

7. In final, aluatul trebuie sa fie matasos, fara urma de cocoloase, cu o consistenta destul de lichida daca vreti clatite subtiri sau ceva mai grosut daca le vreti mai groase. Noi preferam clatitele fine si subtiri, pentru asta adaptam consistenta aluatului pana la una asemanatoare inghetatei topite.

Clatite reteta de baza – cum se prajesc clatitele in tigaie si cum se intorc

1. Incingeti bine tigaia, apoi ungeti suprafata tigaii cu grasime (daca folositi, daca nu, sariti peste acest pas). Se poate renunta la ulei pentru clatite cu un continut mai mic de grasimi. Noi ungem tigaia cu o pensula, pentru ca nu ne plac clatitele unsuroase.

2. Tinand tigaia ridicata de pe foc in mana stanga, turnati cu polonicul sau cu o cana aluatul de clatite in tigaia bine incinsa (trebuie sa sfaraie) in timp ce cu stanga rotiti tigaia asa incat aluatul sa alunece pe toata suprafata, formand un strat uniform.

3. Nu puneti mai mult aluat decat e nevoie sa se acopere uniform suprafata tigaii.

4. Asezati inapoi tigaia deasupra focului, care trebuie sa fie potrivit spre iute. Cand suprafata vizibila a aluatului isi pierde luciul si devine mata iar marginile clatitei incep sa devina aurii, e semn ca trebuie intoarsa clatita pe partea cealalta.

5. Clatitele se intorc de pe o parte pe cealalta cu o spatula de lemn/metal/silicon sau se pot arunca in sus cu tigaia, rasucindu-se in aer. Metoda cu spatula este, insa, mai sigura si la fel de rapida.

6. Dupa ce se intoarce, clatita se mai coace putin (20-30 de secunde), pana cand are usoare urme de rumenire pe partea expusa la foc.

7. Clatitele se scot din tigaie pe masura ce sunt coapte, lasandu-le sa alunece unele peste celelalte pe o farfurie intinsa.

8. Se continua la fel pana ce aluatul se epuizeaza.

Ce umpluturi se folosesc la clatite?

Clatitele se pot unge cu gem, cu crema de ciocolata, cu nuca si miere, cu branza si cu o multime de umpluturi dulci sau sarate, se pot rula, impacheta sau aranja sub forma de tort.

Spor la treaba!

Clatite reteta de baza – buget necesar

3 oua = 3 x 1 leu/bucata = 3 lei

300 ml lapte = 0.3 x 4 lei/litru = 1.2 lei

300 grame faina = 0,3 x 3 lei/kg = 0,9 lei

50 grame unt = 0.25 x 7,99/pachet de 200 grame (Unt de masa Albalact) = 1.99 lei

300 ml apa minerala carbogazoasa = 0,4 lei
____________________________________________________

TOTAL = 7.49 lei

BUGET/PORTIE (bucata clatita) = 0,62 lei

 

 

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ






Please enter your comment!
Please enter your name here