Ciorba de burta

ciorba de burta romaneasca reteta

Aceasta ciorba de burta este unul din lucrurile bune care ne-au ramas de la turci. Exista doar doua optiuni in ceea ce priveste ciorba de burta: ori o urasti, ori o iubesti, aceasta avand o aroma si un miros specific.

Conform unei istorii nescrise, ciorba de burta a fost mai intai adusa de turci la Braila, de unde s-a raspandit in toata tara, dar mai ales in sud, in orasele dunarene. Se zice ca ciorba de burta este cel mai bun leac pentru mahmureala, dar in acelasi timp este indragita de multi dintre cei care nici nu pun alcool in gura.  Pentru cei care o iubesc, mai jos este o reteta detaliata.

Ingrediente ciorba de burta

Ciorba de burta

Fel de mancare Ciorba
Bucatarie românească
Timp de preparare 30 minutes
Timp de gatire 3 hours
Timp total 3 hours 30 minutes
Portii 8 portii

Ingrediente

  • 1 kg burta de vita cantarita dupa curatare
  • 500 gr zarzavat de supa 1 morcov, 1 fir de patrunjel, 1buc. telina
  • 6-8 buc catei de usturoi
  • 100 ml smantana folositi o smantana cu peste 25% grasime
  • 300 gr oase de vita picior
  • dupa gust sare
  • dupa gust zeama de lamaie
  • dupa gust otet in locul zemei de lamaie, daca preferati

Pregatire burta de vita pentru ciorba de burta si alte preparate

Pentru ciorba de burta, se intrebuinteaza stomacul de vita sau de vitel mai mare( manzat). Daca se procura stomacul intreg, se va taia in jumatate, ca sa se poata indeparta mai usor mucoasa din interiorul lui. Aceasta mucoasa se indeparteaza prin frecare insistenta cu sare grunjoasa. Se spala bine stomacul curatat, ca sa-i dispara mirosul specific. Dupa ce s-a spalat bine, scurs de apa, se presara cu 2 lingurita de varf de bicarbonat de sodiu ( sau mai mult pentru o cantitate mai mare), cu care se freaca bine si se lasa pana a doua zi la rece.

Bicarbonatul de sodiu va neutraliza acidul clorhidric ce se gaseste din abundenta in musculatura stomacului. A doua zi, se va limpezi din nou in 2-3 ape reci, ramanand alb si fara miros. Stomacul, denumit impropriu, burta, este gata pentru a fi fiert si folosit pentru ciorba de burta sau alte preparate.

Ciorba de burta, cum se fierbe burta de vita

1. Se pune la fiert burta de vita pregatita cum am aratat anterior, in 3 l apa rece. Totodata, se adauga in oala si oasele de vita si 1 lingurita rasa de sare. Burta se fierbe in 3-4 ore sau chiar mai mult, fiind formata din musculatura tare.

2. Dupa circa 2 ore de fierbere, se adauga zarzavatul si ceapa taiata in sferturi, fierbandu-se in continuare la foc mic, pana cand se inmoaie bine burta. Se completeaza cu apa cand aceasta scade.

3. In oala sub presiune burta de vita fierbe in circa 2 ore. Burta se pune in oala impreuna cu tot materialul indicat, inclusiv zarzavatul, in circa 2 l apa rece, pentru ca apa nu se evapora din aceasta oala. Se va fierbe la foc mic, calculand timpul de fierbere de cand au inceput sa lase primii vapori prin ventil. Cand timpul de fierbere s-a scurs, se pune oala intr-un vas cu apa rece ca sa se poata scoate capacul, dupa condensarea de vapori si apoi se desarta tot continutul in oala obisnuita.

Preparare ciorba de burta

1. Burta fiarta in oricare varianta descrisa mai sus, se scoate din zeama si se taie in fasii ca niste taitei mai grosi. Bucatile se pun in supa strecurata, completand cu apa cat dorim sa fie de deasa si lasand sa fiarba cateva clocote.

2. Se zdrobeste usturoiul, se presara cu sare grunjoasa si se freaca pana se obtine o pasta, care se dilueaza cu putina zeama fierbinte.

3. Se ia ciorba de burta de pe foc, se sareaza, se adauga mujdeiul de usturoi, se potriveste apoi gustul de sare si se acreste dupa gust. Pentru inacrire putem folosi zeama de lamaie, care e de fapt in specificul acestei ciorbe de origine turceasca, sau otet, ca pe la noi. Se drege ciorba de burta fierbinte cu galbenus  bine batut cu smantana si diluat cu 1-2 polonice de zeama din ciorba, adaugata treptat.

Servire ciorba de burta

Ciorba de burta se serveste fierbinte, oferind la masa smantana si ardei iute proaspat sau murat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *