Aceste chiftele de dovlecei cu brânză și cartofi ne-au dat gata! Le-am testat în bucătăria noastră și nu ne-am mai putut sătura de ele. A doua zi le-am refăcut, pentru că sunt excelente atât calde cât și reci. Calde le-am servit la prânz, cu o salată de sezon cu roșii și castraveți iar cele rămase le-am înfulecat una câte una, reci, dar la fel de gustoase!
De ce să încerci rețeta de chiftele de dovlecei cu brânză și cartofi?
Pe noi ne cheamă Ieftin și gustos și nu ne dezmințim: chiftelele astea sigur nu te vor seca la buzunar! Un motiv să le încerci e acela că sunt ieftine. Dovleceii sunt extrem de ieftini în timpul verii, cartofii și restul ingredientelor la fel. Singura mai costisitoare este brânza, dar aceasta nu e în cantități foarte mari. Recomandăm să cumperi o brânză telemea de la piață, direct de la producători. Te lasă să o guști și poți s-o alegi pe cea mai bună și la un preț excelent!

Dar aceste minunate chifteluțe nu sunt doar ieftine, ci sunt și extrem de ușor de făcut! Nu trebuie să fii vreun expert în bucătărie ca să le faci! Desigur, e important să le acorzi atenția cuvenită, să le prăjești frumos, să nu se ardă, să le modelezi de dimensiune egală. Mai trebuia să spunem asta? Probabil că nu :).
Și mai e ceva: am văzut și încercat și alte rețete de chiftele de dovlecei. Nu ne-au convins. De ce? Pentru că erau pline de făină și ieșeau cleioase și grele. Cele pe care vi le recomandăm ies perfecte.
Rețeta noastră de chiftele de dovlecei cu brânză și cartofi o găsești mai jos.

Chiftele de dovlecei cu brânză și cartofi
Ieftine și gustoase, perfecte pentru vară!
Ingrediente
- 700 gr dovlecei (2 bucăți de mărime medie-mică)
- 250 gr telemea
- 300 gr cartofi
- 2 buc ouă
- 2 buc ceapă verde
- 1-2 buc căței usturoi opțional
- 1 leg. pătrunjel verde tocat
- 60-80 gr. pesmet +extra pentru tăvălit la final
- după gust sare
- după gust piper
- ulei pentru prăjit
Instructiuni
-
Se spală dovleceii și cartofii. Se curăță de coajă și se răzuiesc pe răzătoarea cu găuri mari. Se amestecă răzătura de cartofi și de dovlecei și se sărează cu aproximativ 1 linguriță rasă de sare. Se pune într-o sită, să se scurgă bine de apă. Se lasă 30 de minute, apoi se stoarce bine toată răzătura, în pumni, și se transferă într-un castron.
-
Se toaca mărunt ceapa verde și pătrunjelul. Dacă folosiți usturoi, acesta se zdrobește. Se adaugă toate peste răzătură. Se adaugă piper după gust, telemeaua rasă, ouăle întregi și se amestecă totul până se omogenizează. Se gustă compoziția și se adaugă sare doar dacă mai este nevoie. Trebuie să se țină cont că atât răzătura cât și telemeaua sunt sărate. Se adaugă pesmetul și se amestecă. Trebuie să se obțină o compoziție ușor de modelat. Dacă totuși amestecul e prea lichid, se mai adaugă un pic de pesmet.
-
Cu palmele umede, se modelează compoziția în chiftele și se tăvălesc prin pesmet, să se formeze o crustă. Pe măsură ce se pregătesc, se pun pe o tavă, fără să se suprapună.
-
Se încinge ulei, cam de 3-4 cm. adâncime, într-o tigaie largă, pe foc mediu. Când uleiul este foarte bine încins, se adaugă chiftelele de dovlecei, în tranșe, fără să se înghesuie în tigaie. Se prăjesc 2-3 minute pe fiecare parte, cât să devină aurii și să se pătrundă și la mijloc. Se scot pe prosoape de hârtie de bucătărie, să se dreneze uleiul de pe suprafață.
-
Aceste chiftele de dovlecei cu brânză și cartofi se consumă atât calde cât și reci, cu un sos, o salată sau simple, ca aperitiv.
Ți-a plăcut rețeta noastră? Te asigurăm că ies niște chiftele delicioase! Vezi și rețeta noastră de ardei umpluți cu carne, delicioasă pe timă de vară!
[…] Sperăm sincer că v-am convins să încercați rețeta noastră de ghiveci călugăresc. Pe noi ne-a cucerit prin gustul ei desăvârșit! Dacă ți-a plăcut, vezi și rețeta noastră de chiftele de dovlecei cu brânză și cartofi. […]