Ardei umpluti cu carne

Ingrediente ardei umpluti cu carne

Ardei umpluti cu carne

Fel de mancare Fel principal
Bucatarie românească
Timp de preparare 15 minutes
Timp de gatire 50 minutes
Timp total 1 hour 5 minutes
Portii 4 portii a cate 2 ardei

Ingrediente

  • 8 buc ardei marime mijlocie
  • 500 ml suc de rosii
  • ½ legatura patrunjel
  • dupa gust sare
  • 30 gr faina
  • 30 ml ulei
  • 250 gr carne slaba de vitel, porc sau pui
  • 30 gr orez
  • 1 buc ceapa
  • optional ½ legatura marar
  • 4 buc rosii mici optional

Acesti ardei umpluti cu carne sunt o mancare excelenta, completa, care contine atat proteine cat si legume si carbohidrati si se face intr-o singura oala. Aceasta reteta de ardei umpluti cu carne este una clasica.

Aproape fiecare casa are propria maniera de a pregati ardei umpluti. Unii fac ardei umpluti la cuptor, altii ii fierb in oala. Unii folosesc sos de rosii la gatit, altii il pregatesc separat si il adauga doar cand servesc la masa ardei umpluti. Indiferent de preferintele fiecaruia, mancarea este una satioasa si foarte gustoasa. Eu o pregatesc asa cum am scris mai jos si ii fac deseori. Aceste mancaruri cu carne tocata si legume sunt unele din cele mai avantajoase, fiind satioase si ieftine, cu gust excelent.

Preparare umplutura pentru ardei umpluti

1. Se toaca marunt ceapa si se caleste intr-o tigaie, pe foc mic, in 2 linguri de ulei.

2. In timp ce ceapa se caleste pe foc mic, carnea se trece de doua ori prin masina de tocat.

3. La tocatura se adauga ceapa calita, orezul curatat de impuritati, spalat si scurs, 1/2 lingurita cu sare, 1 varf de cutit de piper, patrunjel sau marar taiat marunt si cam 50-60 ml. apa rece. Se bate bine tocatura pana cand se leaga, devenind ca o pasta.

Pregatirea ardeilor pentru ardei umpluti cu carne

Ardeii se curata de seminte, taind un capacel in jurul coditei care apoi se inlatura. Se rad cu lingurita lamelele dinauntru ardeilor, care pot sa fie iuti. Dupa aceea, ardeii se spala si se scurg bine de apa, lasandu-i cu gura in jos.

Umplerea ardeilor pentru ardei umpluti cu carne

Se umplu ardeii cu umplutura deja pregatita, fara a indesa prea mult. Se lasa un spatiu neumplut, cam 1 cm sub buza superioara, sa aiba loc sa se umfle orezul la fierbere. Eu obisnuiesc sa bag in ardei, dupa umplerea cu carne, cate un mic capacel de rosie (jumatate de rosie mica). Evident, rosia e optionala, dar da gust bun si parca si arata mai bine.

Ardei umpluti cu carne, gatire

1. Se aseaza ardeii umpluti cum am aratat la punctul anterior intr-o cratita potivita ca marime, unii langa altii. Se toarna la inceput pe langa ardei sucul de rosii, completand cu apa pana la nivelul lor (jumatate suc de rosii, jumatate apa).

2. Se pune cratita pe foc mediu, pana se aduce la fierbere, apoi se micsoreaza focul la minimum si se lasa ardeii umpluti sa fiarba la foc mic, acoperiti cu capacul, 40-50 minute.

3. Dupa 20 minute, se intorc ardeii umpluti in sos se se continua fierberea. Cand sunt fierti ardeii umpluti cu carne, se freaca intr-un castronel faina cu 2 linguri de apa rece. Se adauga faina desfacuta in apa rece in oala si se amesteca cu sosul, lasandu-l sa fiarba cateva clocote, ca sa se lege ca o smantana subtire.

4. Cratita se ia de pe foc, mancarea se sareaza dupa gust si se presare cu frunze de patrunjel si telina taiate marunt. Se servesc ardeii umpluti cu carne calzi, cu sosul din cratita. Unii prefera sa serveasca acesti ardei umpluti cu carne si cu smantana.

Buget reteta ardei umpluti cu carne

8 buc ardei = 4 lei (de la piata, in sezon)

500 ml. suc de rosii = 2.45 lei (Gusturi romanesti)

250 gr. carne tocata (porc+ vita) = 4 lei (12/kg, kaufland)

orez, ulei, faina, piper, patrunjel, sare, marar = ~2 lei
____________________________________________________

TOTAL = 12.45 lei

Pret/portie a cate 2 ardei umpluti = 3.10 lei

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *